در سال های اخیر، اثر چاقی و اضافه وزن بر روی سرطان توجه روزافزونی از سوی جامعه پزشکی را به خود جلب کرده است. چاقی به عنوان یک عامل خطر مهم برای انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه، کولورکتال، آندومتر و پانکراس شناخته شده است. در نتیجه عمل های لاغری به عنوان یک روشی موثر نه تنها برای کاهش وزن بلکه برای بهبود و در برخی موارد درمان بیماری هایی مانند سرطان ظاهر شده اند. هدف این مقاله از اسلیو سرجن بررسی تاثیر عمل لاغری بر درمان سرطان و روشن کردن رابطه پیچیده بین چاقی و سرطان است.
مهم ترین عناوین مقاله:
Toggleتحقیقات نشان می دهد که کاهش وزن می تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان ها شود. مطالعات نشان داده است که افرادی که تحت عمل جراحی چاقی قرار می گیرند، در مقایسه با افراد چاق که جراحی نمی کنند، کمتر در معرض بیماری سرطان قرار میگیرند.
چاقی وضعیتی است که با چربی بیش از حد بدن و شاخص توده بدنی بالا (BMI) مشخص می شود. این وضعیت از طریق مکانیسم های بیولوژیکی مختلف با ایجاد سرطان مرتبط است.
یکی از مکانیسم های کلیدی التهاب مزمن است، زیرا بافت چربی اضافی سیتوکین های پیش التهابی تولید می کند که ممکن است پیشرفت سرطان را افزایش دهد. علاوه بر این، چاقی سطح هورمون ها به ویژه استروژن و انسولین را در بدن تغییر می دهد که ممکن است بر تکثیر سلولی و رشد سرطان تأثیر بگذارد.
بیماری هایی مانند سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان لوزالمعده، سرطان تیروئید، سرطان کبد، سرطان تیروئید و سرطان تخمدان از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است یا بر اثر چاقی بوجود بیایند و یا اضافه وزن بیش از حد بر روند و پیشرفت آن ها تاثیر بگذارند. به عبارتی دیگر ممکن است جراحی لاغری بر درمان و یا کنترل این نوع سرطان ها تاثیر مثبت بگذارد.
عمل لاغری شامل چندین روش جراحی است که برای کاهش وزن طراحی شده اند. این موارد شامل بای پس معده، اسلیو گاسترکتومی، باندینگ قابل تنظیم معده و انحراف بیلیوپانکراس است. هدف اصلی این جراحی ها تغییر آناتومی دستگاه گوارش برای کاهش مصرف غذا و جذب مواد مغذی است. نتایج اغلب منجر به کاهش وزن و بهبود بیماری های مرتبط با چاقی از جمله دیابت نوع 2، فشار خون بالا و آپنه خواب می شود.
کاهش وزن ناشی از جراحی لاغری ممکن است خطر سرطان را به طرق مختلف کاهش دهد.
مهم ترین تاثیر جراحی لاغری جلوگیری از ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان است. بنابراین عمل لاغری در مرحله اول یک نوع پیشگیری به حساب می آید.
کاهش قابل توجه وزن بدن منجر به کاهش سطح استروژن در گردش خون می شود. از آنجایی که بسیاری از سرطان ها به ویژه سرطان سینه و آندومتر بر اثر اختلال هورمونی بوجود می آیند، سطوح پایین استروژن ممکن است خطر ابتلا به این نوع سرطان ها را کاهش دهد.
لاغر شدن مقاومت به انسولین را کم می کند. در نتیجه بدن با دریافت انسولین، سطح آن را پایین می آورد و فاکتورهای رشد مرتبط با انسولین را کاهش می دهد. این کار به بقا و تقسیم سلول های سرطانی کمک می کند.
همچنبن برخی از مطالعات نشان داده اند که کاهش وزن بر اثر جراحی می تواند اثر گذاری شیمی درمانی و رادیوتراپی بیشتر کند و اثربخشی کلی این درمان ها را تقویت کند. به عنوان مثال، تحقیقات منتشر شده در “JAMA Surgery” نشان داد که بیماران چاقی که تحت درمان سرطان، به ویژه با داروهای شیمی درمانی قرار می گیرند، پس از جراحی چاقی، کارایی درمان بیشتر شده است.
در حالی که رابطه بین جراحی لاغری و نتایج سرطان دلگرم کننده است، اما همه مطالعات نتایج ثابتی را نشان نداده اند و اثرات طولانی مدت جراحی چاقی بر بقای سرطان و عود آن هنوز هم قابل بحث است. علاوه بر این هر فرد چاقی کاندید مناسبی برای جراحی لاغری نیست و این روش ها خطرات ذاتی و عوارض احتمالی خود را دارند.
در پاسخ به این سوال باید علل های ابتلا به سرطان را در نظر گرفت. بله احتمال اینکه کاهش وزن سرطان را بهبود ببخشد وجود دارد؛ اما عوامل رفتاری، ژنتیکی و محیطی نیز نقش مهمی در ایجاد سرطان دارند. بنابراین این نوع جراحی ها باید به عنوان بخشی از یک استراتژی جامع برای درمان سرطان در نظر گرفته شوند، نه یک راه حل مستقل.
کاهش وزن، با کمک جراحی لاغری و تغییر سبک زندگی میسر است. بیمارانی که پس از جراحی به فعالیت بدنی منظم می پردازند و عادات غذایی سالمی را اتخاذ می کنند، احتمال بیشتری دارد که به کاهش وزن پایدادر برسند. تناسب اندام و وزن سالم نیز احتمال بروز بیماری هایی مانند سرطان را کاهش می دهد.
ارتباط بین چاقی و سرطان غیرقابل انکار است و عمل های لاغری یک راه امیدوارکننده برای درمان این مشکلات هستند؛ زیرا طبق تحقیقات انجام شده انجام عمل لاغری تاثیر زیادی بر نتایج درمان سرطان داشته اند. این حال باید بدانید که ریشه سرطان ممکن است به دلایل ژنتیکی و یا عوامل محیطی دیگری باشد و این جراحی اثر گذاری کافی را نداشته باشد.
هرگز فراموش نکنید که یک سبک زندگی سالم، مکمل این درمان ها است و جراحی های لاغری به تنهایی نتایج پایداری نخواهد داشت.