از آن جایی که آمار افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی مفرط روز به روز در حال افزایش است روش های بسیاری برای کاهش وزن ابداع شده اند. یکی از بهترین و نتیجه بخش ترین روش های کاهش وزن انجام جراحی های لاغری می باشد که در افراد با شاخص توده بدنی بالا به کار می رود. اما با این حال برخی افراد نگران بازگشت وزن پس از جراحی لاغری هستند!
در این مقاله قصد داریم همه چیز درباره این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
مهم ترین عناوین مقاله:
Toggleجراحی لاغری مجموعه ای از روش هاست که با دستکاری در حجم معده و سیستم گوارش فرد موجب کم شدن اشتها، کاهش غذای دریافتی و بعد از مدتی کاهش وزن می شود. از انواع جراحی های لاغری می توان به عمل لاغری اسلیو معده، عمل بای پس، عمل پلیسه معده، عمل باندینگ شکمی و … اشاره کرد که همگی تحت بیهوشی عمومی و به روش لاپاراسکوپی انجام می شوند.
بعد از انجام عمل لاغری افراد معمولاً افراد تا دو سال و به مرور وزن کم می کنند. بیشتر کاهش وزن در شش ماهه اول است و مابقی آن در طول سال اول و حتی سال دوم ادامه خواهد داشت. بعد از عمل لاغری رعایت رژیم غذایی و انجام ورزش ضروری است، در واقع عمل لاغری در کنار ورزش و رژیم غذایی منجر به کاهش وزن می شود.
با این حال اگر توصیه های پزشک بعد از عمل رعایت نشود و فرد رژیم و ورزش مناسب نداشته باشد امکان بازگشت وزن وجود دارد آن هم درصدی از وزن اضافه قبلی نه همه آن.
شاید شنیده باشید که افراد دارای اضافه وزن بارها برای لاغر شدن خود اقدام کرده اند و توانسته اند وزن خود را تا حد زیادی کاهش دهند اما بعد از مدتی وزنشان به میزان قبل و حتی بیشتر برگشته است و همیشه نگران این هستند که مبادا با انجام عمل لاغری هم دوباره به وزن سابق برگردند!
اما باید بگوییم که خوشبختانه 80 درصد افراد بازگشت وزن پس از جراحی لاغری را تجربه نمی کنند و تنها 20 درصد از افراد ممکن است با این موضوع رو به رو شوند که دلیل اصلی آن هم رعایت نکردن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم بعد از انجام عمل است.
علاوه بر عدم رعایت ورزش و رژیم غذایی عوامل دیگری هم بر بازگشت وزن پس از جراحی لاغری موثر هستند که به شرح زیر می باشند:
شاید فکر کنید که کاهش وزن قبل از عمل لاغری بی فایده است اما اینطور نیست. اگر فرد قبل از انجام عمل کاهش وزن داشته باشد هم از بروز عوارض عمل جلوگیری کرده و هم شاخص توده بدنی ش کاهش پیدا می کند. هر چه شاخص توده بدنی کمتر باشد میزان کاهش وزن بیشتر و احتمال بازگشت وزن پس از جراحی لاغری کمتر خواهد بود.
بدون شک انتظار می رود که مصرف کنندگان مواد مخدر به عادات قبلی خود بازگردند. علاوه بر این برخی از بیماران بعد از جراحی لاغری به مصرف الکل یا مواد مخدر روی می آورند در واقع یکی را جایگزین دیگری می کنند. مصرف این مواد احتمال بروز عوارض جراحی لاغری را بیشتر کرده و امکان بازگشت وزن را فراهم می کند.
بعد از عمل لاغری، فرد در صورت نداشتن حامی و پشتیبان در بین اعضای خانواده بعد از مدتی سست شده و انگیزه خود را از دست می دهد. در این صورت رژیم غذایی را رعایت نکرده و ورزش منظم انجام نمی دهد و بعد از مدتی بازگشت وزن را تجربه می کند.
افزایش تمایل به غذا خوردن و کاهش احساس شادی می تواند بر میزان کاهش وزن و احتمال بازگشت وزن بیمار اثرگذار باشد. بنابراین لازم است بعد از عمل وضعیت روحی خوبی داشته، به روان خود اهمیت دهد و استرس خود را کنترل کنید.
یکی از اصلی ترین علل بازگشت وزن پس از جراحی لاغری، ریزه خواری است. ریزه خواری یعنی فرد در بین وعده های اصلی به خوردن میان وعده های پرکالری روی بیاورد و اگر این موضوع ادامه دار باشد روند کاهش وزن فرد مختل شده و بعد از مدتی بازگشت وزن هم اتفاق می افتد.
با رعایت مواردی که در ادامه ذکر می کنیم می توان تا حدودی از بازگشت وزن جلوگیری کرد.
بعد از عمل لاغری بسیاری از بیماران شاهد کاهش وزن سریع خود هستند که به مرور زمان این سرعت کمتر می شود. برخی بیماران ممکن است در این مدت از رژیم غذایی خود غافل شده و عادات غذایی صحیح را پیگیری نکنند. اما باید بدانید که داشتن نظم در پیروی از رژیم غذایی یکی از مهم ترین روش ها برای جلوگیری از بازگشت وزن است.
رژیم غذایی توسط پزشک تجویز شده و معمولاً شامل میوه،سبزیجات، پروتئین و مواد مغذی است.
بعد از جراحی لاغری لازم است بیمار به طور منظم با پزشک و یا تیم پزشکی مورد نظر ملاقات داشته تا هم روند کاهش وزن بررسی شود و هم فرد اهداف خود را به طور جدی تر دنبال کند. بر اساس تحقیقات تحت نظر بودن بیمار بعد از جراحی به او کمک می کند وزن بیشتری را کاهش داده و از استپ وزنی و بازگشت وزن جلوگیری می کند.
هر چه فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید بدنتان از سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود. اضافه کردن ورزش های منظم به برنامه روزانه بعد از عمل لاغری موجب می شود هم فرم بدن زیباتری داشته باشید و هم روند کاهش وزنتان ادامه دار باشد. می توانید ابتدا با پیاده روی و ورزش های سبک شروع کرده و به مرور زمان ورزش های سنگین و تمرینات مقاومتی را انجام دهید تا سوخت و ساز بدنتان را در سطح بالایی نگه دارید.
.