فشار خون بالا (هیپرتانسیون) یکی از مهم ترین عوامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و نارسایی کلیه است. این بیماری که به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود، میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده و منجر به مشکلات سلامتی جدی میشود. یکی از روش های جدید و نوآورانه درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری است. که در این مقاله از مجله اسلیو سرجن مفصل راجع به صحبت می کنیم.
مهم ترین عناوین مقاله:
Toggleمطالعات متعددی اثربخشی جراحی لاغری در درمان فشار خون بالا را بررسی کردهاند. نتایج این مطالعات نشان میدهد که جراحی لاغری می تواند به طور قابل توجهی فشار خون را در افراد چاق کاهش دهد. برخی از مهم ترین نتایج این تحقیقات عبارتند از:
کاهش وزن ناشی از جراحی لاغری به کاهش فشار خون کمک می کند. مطالعات نشان می دهند که با کم شدن حدود 10 درصد از وزن بدن باعث کاهش چشمگیر فشار خون شود.
جراحی لاغری به بهبود تنظیم فشار خون از طریق کاهش مقاومت به انسولین و کاهش فعالیت سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون کمک کند.
بسیاری از افراد پس از جراحی لاغری دیگر مانند قبل به داروهای فشار خون خود احتیاج ندارند و مصرف آن ها را کم می کنند و در خوشبینانه ترین حالت ممکن مصرف دارو را متوقف می کنند.
فشار خون بالا به عنوان فشاری تعریف می شود که خون را به دیواره های عروق وارد می کند و به طور مداوم بالاتر از حد نرمال است. فشار خون بالا به دو دسته اصلی تقسیم می شود: فشار خون اولیه (اساسی) که علت مشخصی ندارد و فشار خون ثانویه که به دلیل یک بیماری زمینه ای مشخص رخ م دهد. عوامل موثر بر فشار خون بالا شامل ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم فعالیت بدنی، چاقی، مصرف الکل و دخانیات و استرس می باشند.
چاقی یکی از عوامل مهم در بروز و تشدید فشار خون بالا است. افزایش وزن بدن به طور مستقیم با افزایش فشار خون ارتباط دارد. چاقی باعث افزایش حجم خون و در نتیجه افزایش فشار بر دیواره های عروق می شود. همچنین، چاقی با مقاومت به انسولین و افزایش فعالیت سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون مرتبط است که همگی منجر به افزایش فشار خون می شوند.
جراحی لاغری یا جراحی باریاتریک به مجموعه ای از عمل های جراحی گفته می شود که برای کاهش وزن در افراد چاق انجام می گیرد. این جراحی ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
این عمل ها با کاهش حجم معده میزان غذای مصرفی را محدود می کنند. نمونه های این عمل ها شامل گاستریک باندینگ (باندینگ معده) و اسلیو گاسترکتومی (برداشتن بخشی از معده) هستند.
این عمل ها علاوه بر کاهش حجم معده، جذب مواد مغذی در روده را نیز کاهش می دهند.یک نمونه از این عمل ها “بای پس معده” است.
با کاهش وزن، حجم خون و فشار بر دیواره های عروق نیز کمتر می شود و فشار خون درمان می یابد.
چاقی معمولاً با مقاومت به انسولین همراه است که به افزایش فشار خون منجر می شود. جراحی لاغری حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد.
این سیستم نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارد و فعالیت آن در افراد چاق شدت می یابد. جراحی لاغری با تنظیم و کاهش فعالیت این سیستم فشار خون بالا را درمان می کند.
چاقی با التهاب مزمن همراه است که همین امر باعث بالا رفتن فشار خون می شود. جراحی لاغری التهاب را تا حد زیادی درمان می کند.
مطالعات متعددی در زمینه درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری انجام شده است. یکی از مطالعات گسترده در این زمینه، مطالعه ای است که در نشریه JAMA Surgery منتشر شده است. این مطالعه نشان داد که 72 درصد از افرادی که جراحی لاغری انجام داده اند، پس از یک سال بهبودی قابل توجهی در فشار خون خود مشاهده کرده اند و 50 درصد از آن ها توانستند مصرف داروهای فشار خون خود را متوقف کنند.
با وجود مزایای زیاد جراحی لاغری، این روش ها نیز با چالش ها و معایبی همراه هستند:
طبق اطلاعاتی که در این مقاله وجود داشت فهمیدی احتمال درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری بسیار زیاد است.. این جراحی ها از طریق کاهش وزن، بهبود حساسیت به انسولین، کاهش فعالیت سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون و کاهش التهاب فشار خون را به طور قابل توجهی کاهش می دهند.
با این حال باید توجه داشت که این روش ها نیز با چالش ها و معایبی همراه هستند و نیاز به مراقبت های پس از جراحی و تغییراتی در سبک زندگی دارند. با توجه به نتایج مثبت مطالعات، جراحی لاغری به عنوان یک گزینه درمانی مؤثر برای فشار خون بالا در افراد چاق در نظر گرفته می شود.